– 31.03.2018 г.

Честит Лазаровден

lazarovden

31 – Март –   Лазаровден /Лазарица /
Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.Лазар е бил приятел на Иисус Христос. Когато умира, 4 дни след неговата смърт той e възкресен. Бог казва „Лазаре ,стани!“, и съживява Лазар, който излиза от гробницата си

Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване.Младите жени, наречени „лазарки“,берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни носии.Те обикалят къщите на селото, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, пари, плодове и дребни подаръци. В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница.

Основните песни на Лазаровден са благослов за здраве, плодородие и благополучие на дома. Но и тук, в къща където има ерген или мома за женене, в песните се вмъкват и любовно-женитбени мотиви.

 

– 08.03.2018 г.

BIG_8mart_135980376062345  

" Жените нямат недостатъци, те имат особености!" — Чарли Чаплин
 

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век. Историята на празника започва през 1857 г. в Ню Йорк, когато е организиран един от първите протестни митинги на жените, работещи в текстилните фабрики. Те настоявали за равни права с мъжете, намаляване на работното време и подобряване условията на труд.
През 1909 г. Американската социалистическа партия провъзгласила 28 февруари за Национален ден на жената. До 1913 г. американките са го отбелязвали на последната неделя от месец февруари.
През 1910 г. на Втората международна конференция на работещите жени в Копенхаген е взето решение за учредяване на "Ден на жената", който да се отбелязва всяка година.
В резултат на това решение Международният ден на жената се чества за първи път през 1911 г. в Австрия, Германия, Швейцария и Дания, когато повече от един милион мъже и жени участват в шествия.
От 1914 г. отбелязването на празника в различните страни е на датата 8 март. Той се свързва в началото на века с борбата за политическо, икономическо и социално равноправие.
През 1977 г. Общото събрание на ООН решава 8 март да стане Международен ден за правата на жените и за мир.
 

 

 

– 11.01.2018 г.

Благодарим Ви, че сте с нас!!! 

 

blagodaria

Днес е най-учтивият ден в годината – Световен ден на думата "Благодаря" (International Thank You Day). Това е и една от най-хубавите думи в нашия речник, означава "дарявам благо, добрина, добро". Когато чуем „Благодаря" след услуга или добро дело това автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Думите, с които изказваме благодарност, имат магически свойства – с тяхна помощ хората доставят радост един на друг, показват внимание и разменят положителни емоции – нещо, без което живота ни би бил мрачен. За някои тази дума е вълшебна и не трябва да я забравяме. Важно е думите на благодарност да се изговарят от сърце. Според психолозите думите на благодарност са ласкателни и могат душевно да стоплят и успокоят хората.

 

 

– 25.09.2017 г. 

 

bigstockphoto_mail_box_1123160   Любопитни факти прочетете тук.А нашите пощенски кутии вижте тук.

 

– 09.08.2017 г. 

 

NW6SHEMA2

Най-новата секретна ключалка Мауер NW6 с иновативна защита ASGARD.За повече информация натиснете тук.Брошурата можете да разгледате тук.

 

– 01.08.2017 г. 

EssentialsCROP

От днес "Унисек-ситеми за сигурност"ООД има удоволствието да Ви предложи голямо разнообразие от архивни шкафове на атрактивни цени.За повече информация натиснете тук.

 

 

– 20.03.2017г.

Уважаеми клиенти,

от днес може да се възползвате от промоцията на Картотеки. За повече информация натиснете тук.

 


– 01.03.2017г.

Уважаеми клиенти,

от днес можете да правите Вашите поръчки през новата платформа на safe-portal.com. Променихме визията на сайта, за да бъде пазаруването при нас по-лесно и приятно.